Rijschool Eindhoven - Snel en betaalbaar je rijbewijs halen

Welke categorieën rijbewijzen

Welke Categorieën Rijbewijzen Zijn Er? | Rijbewijs Gids voor Alle Straten!

Oké, je wilt je rijbewijs halen, maar het rijbewijs jungle heeft allemaal codes en categorieën die je hoofd doen tollen? Geen zorgen! We gaan alles voor je op een rijtje zetten, zonder ingewikkelde woorden, gewoon helder en duidelijk. Of je nou op een brommertje wilt knallen, een dikke motorbike onder je kont wilt hebben, of lekker met een vrachtwagen op pad wilt – we got you. Hier zijn alle rijbewijscategorieën en wat je ermee kunt. Let’s go!


1. Rijbewijs AM – Voor de Brommers en Scooters

Je hebt vast al gezien dat iedereen rond je 16e ineens met zo’n scooter door de buurt scheurt, toch? Dat kan dus met een rijbewijs AM. Hiermee mag je de weg op met:

  • Bromfietsen (denk aan scooters en brommers)
  • Snorfietsen (die iets langzamer gaan)
  • Brommobielen (die mini-autootjes, als je net iets meer comfort wilt dan op een fiets)

Leeftijd: Je mag het rijbewijs AM halen vanaf 16 jaar. Lekker vroeg dus, voor de snelle jongens en meiden!

Let op: Je hoeft niet met een rijschool te gaan voor lessen als je al rijbewijs B (auto) hebt, want die dekt AM automatisch. Maar als je zonder B rijdt, is een AM-examen de enige weg.

2. Rijbewijs A – De Motorfiets Koning(in)

Dit is voor de motorgekkies! Rijbewijs A heeft eigenlijk nog weer z’n eigen categorieën en leeftijden. Check dit:

  • A1: Voor lichte motoren tot 125cc. Minimaal 18 jaar.
  • A2: Voor motoren tot 35kW. Vanaf 20 jaar.
  • A: Volle bak, de zware jongens. Denk aan dikke Harley’s en supersport bikes. Dit kan vanaf 21 jaar als je een A2 hebt, of vanaf 24 jaar als je gelijk wil beginnen.

Je mag dus niet gelijk vanaf nul op de zwaarste motor stappen. Eerst even ervaring opdoen op de wat kleinere motoren. Rijscholen helpen je hiermee, want motorrijden is geen kattenpis!

3. Rijbewijs B – Het Welbekende Auto Rijbewijs

Het rijbewijs B is misschien wel de meest gewilde. Want met rijbewijs B mag je:

  • Gewone auto’s besturen
  • Bestelbusjes rijden tot 3.500 kg (handig voor een verhuizing)
  • Een aanhanger trekken, zolang deze niet zwaarder is dan 750 kg

Ben je nog jong? Dan moet je wachten tot je 17 bent om te beginnen met lessen bij de rijschool. En als je 17 bent, mag je je rijbewijs B halen en zelfs rijden, maar alleen met een begeleider erbij tot je 18e.

Bonus: Met rijbewijs B mag je trouwens ook AM-voertuigen (zoals brommers) rijden. Lekker multitasken dus!

4. Rijbewijs BE – Auto Met Zware Aanhanger

Ben je een klusser, heb je een trailer of ben je altijd spullen aan het versjouwen? Dan heb je BE nodig. Met een rijbewijs B alleen mag je een aanhanger trekken van 750 kg, maar BE laat je wat zwaarder spul slepen:

  • Aanhangers tot 3.500 kg
  • Combi van auto en aanhanger tot max 7.000 kg

Wanneer halen? BE kan vanaf je 18e, net als rijbewijs B. Rijscholen helpen je met die speciale aanhangertechnieken, want dat is toch even iets anders dan normaal rijden.


5. Rijbewijs C – De Vrachtwagenheld

Liever de grote weg op met een vrachtwagen? Rijbewijs C is voor vrachtwagens boven de 3.500 kg. Lekker de weg op met een bak vol spullen of in de bouw werken? Dit moet je weten:

  • C1: Voor lichtere vrachtwagens tussen 3.500 kg en 7.500 kg. Minimaal 18 jaar.
  • C: Voor de volle vrachtwagens zonder limiet qua gewicht. Vanaf 21 jaar als je geen code 95 hebt, maar al vanaf 18 met code 95.

Wat is code 95? Dat is een aantekening die je nodig hebt als je beroepschauffeur wilt worden. Dus als je wilt gaan knallen als vrachtwagenchauffeur, vergeet code 95 niet.


6. Rijbewijs D – Busrijders in Hart en Nieren

Bussen, touringcars, OV-bussen – het valt allemaal onder rijbewijs D. Maar net als bij vrachtwagens heb je verschillende types:

  • D1: Voor kleine bussen met maximaal 16 passagiers. Vanaf 21 jaar.
  • D: Voor grotere bussen zonder passagierslimiet. Vanaf 24 jaar (of 21 jaar met code 95).

Kijk, dit is wel echt speciaal werk. Bussen zijn lang, groot en behoorlijk anders dan een standaard auto. Rijscholen bieden je dan ook specifieke lessen voor dit type rijbewijs.


7. Rijbewijs T – Tractoren en Landbouwvoertuigen

Zit je liever op een tractor dan in een auto? Dan heb je vanaf 16 jaar rijbewijs T nodig. En je kunt dan niet alleen op een tractor rijden, maar ook op andere langzame voertuigen die je op het land tegenkomt.

Dit geldt trouwens ook voor voertuigen op de openbare weg, zoals heftrucks en graafmachines die niet harder dan 40 km/u gaan. Handig als je in de agrarische sector werkt of als je gewoon een trekker-fanaat bent!


Samenvatting: Welke Rijbewijzen Heb Je Nodig voor Wat?

  • AM: Brommers, scooters, brommobielen (vanaf 16 jaar)
  • A (A1, A2, A): Motoren (afhankelijk van cc en leeftijd)
  • B: Auto’s en lichte aanhangers (vanaf 17 jaar)
  • BE: Zware aanhangers (boven de 750 kg)
  • C (C1, C): Vrachtwagens (afhankelijk van het gewicht)
  • D (D1, D): Bussen (afhankelijk van passagiersaantal)
  • T: Tractoren en landbouwvoertuigen (vanaf 16 jaar)

Hoe Kies Je de Juiste Rijschool?

Nu je weet welk rijbewijs je nodig hebt, is het tijd om een rijschool te kiezen die je hierbij helpt. Hier wat tips om de beste rijschool voor jou te vinden:

  1. Vergelijk prijzen – Rijscholen hebben vaak verschillende pakketten. Kies iets wat past bij jouw budget, maar ga niet altijd voor de goedkoopste – kwaliteit is key!
  2. Lees reviews – Check online recensies en vraag om advies aan vrienden of familie. Een goede rijschool heeft een fijne instructeur die bij je past.
  3. Proefles – Veel rijscholen bieden een proefles aan. Dit geeft je een idee van de instructeur, de auto, en of je je er prettig bij voelt.
  4. Slaagpercentage – Check of ze een goed slagingspercentage hebben. Een rijschool met een hoge slagingsscore geeft vaak betere begeleiding.

Conclusie

Kijk, het behalen van een rijbewijs is je ticket naar vrijheid, maar je moet wel weten welk type rijbewijs je nodig hebt voor jouw plannen op de weg. Of je nu gaat voor een scooter, dikke motor, vrachtwagen of een bus, elke categorie heeft z’n eigen regels. Hopelijk weet je nu precies welk rijbewijs bij jouw droomvoertuig past. Dus pak die kans, meld je aan bij een rijschool die bij je past, en ga voor die vrijheid op wielen. Veel succes en let goed op de weg, want uiteindelijk moet je ook nog slagen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij schreven voor jou

Autorijlessen

Huidige rijschool wisselen

Huidige rijschool wisselen? Huidige rijschool wisselen. Laten we eerlijk zijn: leren autorijden is een beetje zoals een eerste date. Je hoopt dat het klikt, maar

Lees Verder »
Rijles Illustratie - Bediening van Koppeling, Gas en Rem
Rijschool Feka

Bediening van pedalen

Bediening van pedalen : De kunst van rijvaardigheid Als rijschool is het cruciaal om aspirant-bestuurders goed op te leiden in de technische aspecten van autorijden.

Lees Verder »
Autorijlessen

Maximumsnelheid in het Verkeer

Maximumsnelheid in het Verkeer: Veiligheid Boven Alles Snelheid speelt bij veel verkeersongevallen een cruciale rol. In de meeste gevallen wordt de impact van snelheid onderschat.

Lees Verder »

Klaar om te starten?

Meld u nu aan!

Jouw weg naar succes begint hier – aanmelden is de eerste stap!

WhatsApp
Hallo 👋
Kunnen we je ergens mee helpen? Neem gerust contact met ons op via WhatsApp voor meer informatie over Welke categorieën rijbewijzen!